Факти за Медот

Дури и ако не сте љубител на пчели, мора да им оддадете признание за создавањето на една од највкусните материи на земјата. Медот не само што е одличен за засладување на чај, туку има и некои неверојатни својства што го издвојуваат од сите други прехранбени производи. Неколку изненадувачки факти во текстот подолу.


1. Медот никогаш не се расипува.

Кога е запечатен во херметички затворен сад, медот е една од ретките намирници за кои се знае дека имаат вечен рок на траење. Постојат дури и извештаи за јадење мед што бил пронајден во египетските гробници стари неколку илјади години.


2. Пчелите преживуваат на мед во зима.

Пчелите работат напорно цело лето за да се осигураат дека ќе имаат доволно мед за да ја одржат кошницата преку зима. За време на постудените месеци, пчелите го најчесто го поминуваат своето време собирајќи се околу кралицата и треперејќи со крилата за да ја одржат топлината на кошницата.


Сето тоа треперење согорува многу калории, така што медот е совршена диета за нив.


3. Медот е лек

Доказите дека медот е пропишан како медицински третман датираат уште од античка Месопотамија. Бидејќи супстанцијата е толку сурова за бактериите, таа често се користела како природен завој за да се заштитат исекотините и изгорениците од инфекција.


Денес, медот сè уште се користи како природен третман за првут, чир на желудник, па дури и сезонски алергии.


4. Пчелите произведуваат мед од пред милиони години

Пред околу 130 милиони години, за прв пат се појавиле цветни растенија, а неколку милиони години подоцна, пчелите започнале да се одвојуваат од оси. Во одреден момент после тоа, пчелите започнале да произведуваат мед.  Едно фосилизирано саќе датира од пред околу 3 милиони години.


Откриена е античка пештерска слика во Валенсија, Шпанија, на која е претставена човечка фигура која отстранува мед од кошница, која можеби потекнува од пред 15 000 години.


5. Пчеларите го земаат само медот кој е вишок во кошницата

Продуктивна пчелна колонија прави два до три пати повеќе мед отколку што е потребно за да ја преживее зимата. Кога го собираат медот од пчеларникот, пчеларите се обидуваат да не земат ништо што ќе им недостасува на пчелите.


А доколку е потребно, пчеларите ќе ги хранат пчелите шеќерен сируп наесен за да го компензираат медот што го земаат.

СПОДЕЛИ ЈА ОБЈАВАТА